Perjalanan ke Melaka tidak lengkap tanpa melibatkan diri dalam salah satu masakan tempatan terbaik - Masakan Nyonya atau masakan Peranakan. Makanan Nyonya bermula pada keturunan Cina awal yang telah berhijrah ke Melaka, Pulau Pinang dan negara-negara jiran Asia Tenggara. Makanan ini mempunyai pengaruh budaya yang bercampur-campur dari Melayu dan Cina. Saya belajar tentang masakan Nyonya dan mesti cuba semasa perjalanan ke Melaka.
Rakan perjalanan saya dan saya sangat teruja untuk mencuba makanan yang kami hanya turunkan beg kami di hotel, memakai cermin mata hitam kami, dan bersiap sedia untuk berjalan dan meneroka satu lorong di pembahagi waktu
Pongteh
Kegembiraan lazat ini hanyalah Nyonya ayam yang dibuat dengan rebusan kentang. Mangkuk penyedut jantung ini adalah yang terbaik yang anda akan dapati di Melaka. Hidangan ayam dibuat dengan kacang kedelai atau masin, bawang putih yang dihancurkan, dan sedikit gula Melaka. Rempah-rempah ini memberi rasa yang berani ke dalam sup dan memberikan selera makan kami yang berbeza-beza. Hidangannya tidak lengkap tanpa kentang rebus atau rebus lembut. Sekiranya anda berfikir tentang makanan yang selesa seperti kami, pongteh pastinya apa yang harus anda pesan di Melaka.
pongteh, Melaka
Nyonya Laksa
Laksa sinonim dengan Malaysia, tetapi yang di Melaka datang dengan sentuhan. Laksa gaya Melaka dilengkapi dengan sentuhan Peranakan. Fikirkan semangkuk sup mi panas, di mana mi beras dicelupkan dalam sup yang dibuat dengan santan dan stok daging. Hidangan ini sangat harum sehingga anda akan menghirup dengan hanya berbau aroma ketika laksa sedang disiapkan. Ambil perhatian bahawa Nyonya Laksa boleh menjadi anak pedas bagi sesetengah orang, supaya memerintahkan versi bukan pedas jika anda tidak menjadi makanan pedas. Mangkuk ini biasanya dimuatkan dengan pelbagai topping seperti telur rebus, udang, bola ikan, dan bungkus dadih.
nyonya laksa, melaka
Bibik Cendol
Pencuci mulut yang lazat ini diperbuat daripada cendol jeli hijau dan ais yang dicukur. Topping yang berbeza termasuk kacang merah, buah segar, ais krim, jagung manis, jeli, ekstrak buah dan banyak lagi. Memberi kepada gigi manis kami, kami meminta tambahan ais krim tambahan. Apa yang membezakan bibik cendol dari seluruh cendol di sekitar Malaysia adalah pancake besar gula Melaka yang dicurahkan di atas gunung ais yang dicukur. Ia adalah pelepasan untuk merawat selera sejuk pada hari yang panas.
Ayam Buah Keluak
Semasa perjalanan, kami ingin menyimpan makanan kami sedikit cahaya, supaya kami dapat berjalan dengan mudah. Sebab lain adalah untuk menjimatkan ruang dalam perut kita supaya kita dapat mencuba sebanyak mungkin makanan dalam jangka masa yang singkat. Setiap kali saya berada di Melaka, saya akan membuat masa dan ruang untuk mendapatkan kari ayam yang paling teruk di sini. Saya biasanya mendapatkannya pada waktu petang selepas satu pusingan pelayaran sungai. Selain varian ayam atau ayam, ia juga terdapat dalam babi atau babi juga. Hidangan ini menggunakan buah keluak yang perlu dipecahkan. Buah keluak juga dikenali sebagai masakan truffle dari masakan Timur sebagai rasa perahuan mengingatkan para pecinta makanan truffle hitam. Gula coklat, lemon, bawang merah dan bawang putih juga ditambah pada ayam yang direbus. Buah keluak mungkin bukan untuk semua orang, tetapi anda harus mencuba sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup anda!
Ayam Buah Keluak
Nyonya Chang
Keesokan harinya, selepas sarapan dumpling ayam, kastard bao dan kaki ayam di tengah-tengah pinggan pelbagai, kami mempunyai kuih melekit yang diperbuat daripada beras putih dan biru. Nyonya chang pada dasarnya adalah ladu beras ketan yang dibungkus dalam daun pandan dengan banyak serbuk ketumbar di dalamnya. Mereka disumbat dengan cendawan cincang dan ayam. Sesetengah tempat menawarkan perut daging babi sebagai peminum juga!
Kari Kapitan
Apabila bercakap dengan penduduk tempatan, kami menyedari bahawa ada hidangan Nyona yang terkenal yang dipanggil kari kapitan atau kari ayam kapten. Kami berpelukan dengan aroma pedas. Hidangan yang diperbuat daripada ayam, kapur, kunyit dan bawang adalah sangat dibungkus sehingga kami terus mengintai. Ia biasanya dihidangkan dengan banyak kari dan yang terbaik adalah dengan nasi, chapati atau roti jala supaya anda boleh mengelap mangkuk kari bersih!
Kari Kapitan
Anda boleh dengan mudah mencari makanan di Jonker Street dan Nyonya restoran khusus di seluruh bandar. Antara yang terkenal ialah Nancy's Kitchen, 486 Baba Low, Jonker 88, dan Bibik House Cendol.
Kami menempah penginapan kami di Holiday Inn Melaka kerana berdekatan dengan pusat bandar, pusat membeli-belah, jalan-jalan dan pasar malam. Kami memilih pemandangan menghadap jeti, dan budak lelaki, itu sangat indah!
Melaka adalah bandar bersejarah yang indah yang juga terkenal dengan makanan Nyonya yang lazat. Pergi ke Melaka meliputi yang terbaik dari kedua-dua dunia - sejarah dan makanan, jadi apa lagi yang anda tunggu?
https://travelblog.expedia.com.my
Rakan perjalanan saya dan saya sangat teruja untuk mencuba makanan yang kami hanya turunkan beg kami di hotel, memakai cermin mata hitam kami, dan bersiap sedia untuk berjalan dan meneroka satu lorong di pembahagi waktu
Pongteh
Kegembiraan lazat ini hanyalah Nyonya ayam yang dibuat dengan rebusan kentang. Mangkuk penyedut jantung ini adalah yang terbaik yang anda akan dapati di Melaka. Hidangan ayam dibuat dengan kacang kedelai atau masin, bawang putih yang dihancurkan, dan sedikit gula Melaka. Rempah-rempah ini memberi rasa yang berani ke dalam sup dan memberikan selera makan kami yang berbeza-beza. Hidangannya tidak lengkap tanpa kentang rebus atau rebus lembut. Sekiranya anda berfikir tentang makanan yang selesa seperti kami, pongteh pastinya apa yang harus anda pesan di Melaka.
pongteh, Melaka
Nyonya Laksa
Laksa sinonim dengan Malaysia, tetapi yang di Melaka datang dengan sentuhan. Laksa gaya Melaka dilengkapi dengan sentuhan Peranakan. Fikirkan semangkuk sup mi panas, di mana mi beras dicelupkan dalam sup yang dibuat dengan santan dan stok daging. Hidangan ini sangat harum sehingga anda akan menghirup dengan hanya berbau aroma ketika laksa sedang disiapkan. Ambil perhatian bahawa Nyonya Laksa boleh menjadi anak pedas bagi sesetengah orang, supaya memerintahkan versi bukan pedas jika anda tidak menjadi makanan pedas. Mangkuk ini biasanya dimuatkan dengan pelbagai topping seperti telur rebus, udang, bola ikan, dan bungkus dadih.
nyonya laksa, melaka
Bibik Cendol
Pencuci mulut yang lazat ini diperbuat daripada cendol jeli hijau dan ais yang dicukur. Topping yang berbeza termasuk kacang merah, buah segar, ais krim, jagung manis, jeli, ekstrak buah dan banyak lagi. Memberi kepada gigi manis kami, kami meminta tambahan ais krim tambahan. Apa yang membezakan bibik cendol dari seluruh cendol di sekitar Malaysia adalah pancake besar gula Melaka yang dicurahkan di atas gunung ais yang dicukur. Ia adalah pelepasan untuk merawat selera sejuk pada hari yang panas.
Ayam Buah Keluak
Semasa perjalanan, kami ingin menyimpan makanan kami sedikit cahaya, supaya kami dapat berjalan dengan mudah. Sebab lain adalah untuk menjimatkan ruang dalam perut kita supaya kita dapat mencuba sebanyak mungkin makanan dalam jangka masa yang singkat. Setiap kali saya berada di Melaka, saya akan membuat masa dan ruang untuk mendapatkan kari ayam yang paling teruk di sini. Saya biasanya mendapatkannya pada waktu petang selepas satu pusingan pelayaran sungai. Selain varian ayam atau ayam, ia juga terdapat dalam babi atau babi juga. Hidangan ini menggunakan buah keluak yang perlu dipecahkan. Buah keluak juga dikenali sebagai masakan truffle dari masakan Timur sebagai rasa perahuan mengingatkan para pecinta makanan truffle hitam. Gula coklat, lemon, bawang merah dan bawang putih juga ditambah pada ayam yang direbus. Buah keluak mungkin bukan untuk semua orang, tetapi anda harus mencuba sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup anda!
Ayam Buah Keluak
Nyonya Chang
Keesokan harinya, selepas sarapan dumpling ayam, kastard bao dan kaki ayam di tengah-tengah pinggan pelbagai, kami mempunyai kuih melekit yang diperbuat daripada beras putih dan biru. Nyonya chang pada dasarnya adalah ladu beras ketan yang dibungkus dalam daun pandan dengan banyak serbuk ketumbar di dalamnya. Mereka disumbat dengan cendawan cincang dan ayam. Sesetengah tempat menawarkan perut daging babi sebagai peminum juga!
Kari Kapitan
Apabila bercakap dengan penduduk tempatan, kami menyedari bahawa ada hidangan Nyona yang terkenal yang dipanggil kari kapitan atau kari ayam kapten. Kami berpelukan dengan aroma pedas. Hidangan yang diperbuat daripada ayam, kapur, kunyit dan bawang adalah sangat dibungkus sehingga kami terus mengintai. Ia biasanya dihidangkan dengan banyak kari dan yang terbaik adalah dengan nasi, chapati atau roti jala supaya anda boleh mengelap mangkuk kari bersih!
Kari Kapitan
Anda boleh dengan mudah mencari makanan di Jonker Street dan Nyonya restoran khusus di seluruh bandar. Antara yang terkenal ialah Nancy's Kitchen, 486 Baba Low, Jonker 88, dan Bibik House Cendol.
Kami menempah penginapan kami di Holiday Inn Melaka kerana berdekatan dengan pusat bandar, pusat membeli-belah, jalan-jalan dan pasar malam. Kami memilih pemandangan menghadap jeti, dan budak lelaki, itu sangat indah!
Melaka adalah bandar bersejarah yang indah yang juga terkenal dengan makanan Nyonya yang lazat. Pergi ke Melaka meliputi yang terbaik dari kedua-dua dunia - sejarah dan makanan, jadi apa lagi yang anda tunggu?
https://travelblog.expedia.com.my
Advertisement